Het leven van een professionele gamer

E-sports is big business. De beste gamers van de wereld krijgen veel aandacht en kunnen aanzienlijke geldbedragen verdienen. Wat dat betreft is het leven van een esporter hetzelfde als die van een professionele atleet. Maar net zoals aan het leven van een professionele atleet gaat het leven van een esporter niet alleen maar over rozen.

Je moet dagelijks uren trainen om bij de beste van de wereld te horen

Dat je over talent moet beschikken om een professionele gamer te worden is duidelijk. Maar net als bij reguliere sporten is dat niet genoeg. Je zult uren moeten trainen om je vaardigheden tot het niveau te brengen dat hoog genoeg is om het op nemen tegen de beste van de wereld. En dan gaat het over veel meer tijd dan 40 uur in de week. De meeste professionele gamers spelen in ieder geval 12 uur per dag. En dat geldt ook voor de weekenden. Je hebt bovendien weinig vakantie en niet altijd even regelmatige uren. Daarbij moet ook nog gezegd worden dat 12 uur aan de lage kant is. Wanneer je een contract krijgt bij een groot team wordt vaak van je verwacht dat je langer speelt. In Zuid-Korea zijn er zelfs spelers die elke dag 20 uur trainen.

Carrière van een professionele gamer duurt niet lang

Je zult er vroeg bij moeten zijn om een professionele gamer te worden. De meesten zijn al op erg vroege leeftijd begonnen met fanatiek trainen. En in de eerste jaren zal dit veelal onbetaald zijn. Er zijn genoeg mensen die aannemen dat een e-sporter veel langer door kan gaan op het hoogste niveau dan een bijvoorbeeld een voetballer of een wielrenner. Het is echter wel duidelijk dat dit niet het geval is. De meeste e-sporters stoppen voordat ze 30 jaar oud zijn. Dat komt omdat je snelle reflexen en veel behendigheid nodig hebt. Deze eigenschappen gaan bij mensen sterk achteruit naarmate de leeftijd vordert.

Problemen met de gezondheid lijken erbij te horen

Een professionele gamer bij spellen als Hearthstone staat onder hevige druk. Dat leidt bij veel spelers tot hoge mate van stress en psychische problemen. Ook is het niet heel gezond om meer dan 12 uur per dag op een stoel te zitten en als een bezetene je muis en keyboard te bedienen. Rugklachten, tennisarmen en carpaal tunnel syndroom zijn dan ook veel geziene problemen bij professionele gamers. Ook wordt er veel drugs gebruikt onder professionele gamers. ADHD medicatie zoals Adderall en Ritalin worden dagelijks gebruikt. Maar ook zwaardere drugs zijn aan de orde van de dag. Dat zijn drugs om de stress te reduceren die gecombineerd worden met drugs om langer door te kunnen gaan. Vaak worden deze in een soort cocktail ingenomen met een flinke dosis cafeïne. Omdat e-sports wat dit soort zaken betreft nog in de kinderschoenen staat is er maar weinig controle op het gebruik van middelen onder druk van coaches en managers. Je zult dus wat over moeten hebben om bij de beste gamers van de wereld te behoren.

Login
Loading...
Sign Up

New membership are not allowed.

Loading...