iD Software

Over iD Software

Er zijn een aantal genres die vooral door één bepaalde ontwikkelaar van de grond zijn gekomen. Dat verband kan gelegd worden tussen first person shooters en id Software. De first person shooter is inmiddels een van de grootste genres binnen video games. Zonder het innovatieve en vooruitstrevende werk van id Software had de game wereld er waarschijnlijk heel anders uitgezien.

Begin van iD Software

In begin jaren '90 stond gamen op pc nog in de kinderschoenen. Mede dankzij Commander Keen werd het spelen van computerspelletje een mainstream bezigheid. Het spel was één van de eerste games die zonder haperingen een soepele spelervaring opleverden. In de platformer moeten spelers over obstakels heen springen, tegenstanders ontwijken en beschieten en puzzels oplossen. Het is een echte klassieker met meerdere delen die een hele generatie heeft beïnvloed.

Begin van de First Person Shooter met Wolfenheim

De volgende game van id Software heeft een nog grotere impact gemaakt dan Commander Keen. Wolfenstein 3D was een doorbraak binnen het first person shooter genre. Een game met zulke vloeiende en mooie 3D graphics was nog niet eerder gezien op de pc. Het spel kenmerkte zich ook door een hoge mate van geweld en bloed. Dit heeft ook zeker een rol gespeeld in de bekendheid en de populariteit van Wolfenstein. Nieuwe delen van het spel worden nog steeds gemaakt.

Doom zet een nieuwe standaard

Net als Wolfenstein is Doom een echte klassieker op de pc. Het spel ging verder waar Wolfenstein was gebleven. De graphics waren nog mooier en de gameplay nog soepeler. De setting was deze keer een planeet met allerlei buitenaardse monsters. Het spel deed er qua geweld en bloed nog een schepje bovenop. Gamers vonden dat geweldig, maar het kwam id Software ook op kritiek te staan van bezorgde ouders. Het spel heeft inmiddels een reboot gemaakt. Het eerste deel daarvan werd in 2016 uitgebracht.

Quake is een onmiskenbare klassieker

Wolfenstein en Doom worden gezien als producten die games in het algemeen naar een nieuwe niveau hebben geholpen. Hetzelfde kan gezegd worden over Quake. Ook dit is een first person shooter. En net als in Doom heeft het een science fiction setting. Het spel kwam in 1996 uit en heeft voor die tijd ongeëvenaarde graphics en geluidseffecten. De serie als geheel was ook een belangrijke stap voor multiplayer gaming. Daar is vooral Quake 3 verantwoordelijk voor. Dat spel had voor het eerste een arena waar spelers het tegen elkaar opnamen. Ook de Quake Engine is een geweldige stap binnen het gamen en wordt door veel andere ontwikkelaars nog steeds gebruikt.

iD
Software
Poster
Login
Loading...
Sign Up

New membership are not allowed.

Loading...