EA Sports

Over Supercell

Electronic Arts is één van grootste uitgevers van video games. EA Sports is een onderdeel van dit bedrijf. Deze divisie specialiseert zich in het ontwikkelen en uitbrengen van sportgames. In Nederland is de FIFA serie daarvan verreweg de bekendste en de populairste. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de populariteit van voetbal in dit land. Toch was de eerste game waar EA Sports bij betrokken was gebaseerd op American Football.

Madden is de eerste sporttitel van EA

In 1988 brengt de studio zijn eerste sportgame uit. Dat was John Madden Football. Het spel was vrijwel direct een groot succes en er wordt elk jaar een deel uitgebracht. In 2013 kondigde Electronic Arts al aan dat de serie in totaal 130 miljoen exemplaren heeft verkocht en meer dan 4 miljard heeft opgebracht. Sinds die tijd zijn die aantallen en bedragen uiteraard alleen maar toegenomen. Ook in Nederland zijn er een aantal fanatiekelingen die het spel met plezier spelen. Zij prijzen de tactische diepgang van het spel die bij FIFA vaak ontbreekt.

Ice Hockey is de volgende in de lijst

Het is niet verwonderlijk dat het in de Verenigde Staten gevestigde Electronic Arts zich eerst richtte op Amerikaanse sporten. IJshockey was in 1991 aan de beurt met NHL Hockey. Ook deze game wordt nog steeds gemaakt. Het bijzondere aan deze serie is dat het ook gespeeld wordt door mensen die verder geen interesse hebben in de sport zelf.

In 1993 is het de beurt aan FIFA

Voor de meeste Nederlanders worden de producten van EA pas in 1993 interessant. Dan komt FIFA International Soccer uit. Gelukkig werd het woord soccer al vrij snel uit de naam gehaald. Door de immense populariteit van voetbal is dit de best verkopende franchise van EA. FIFA 12 vestigde een record door in de eerste week 3,2 miljoen exemplaren keer te verkopen en meer dan 186 miljoen op te brengen. Toch is er jaarlijks veel kritiek op de serie. Het zou weinig innovatief zijn en EA zou zich veel te veel richten op het verdienen van geld en minder op het maken van een goede game. Er zijn daarom spelers die de voorkeur geven aan Pro Evolution Soccer van Konami. Dat spel geeft spelers meer tactische vrijheid en doet meer denken aan echt voetbal. Het probleem dat Konami heeft is dat EA Sport alle grote licenties in handen heeft.

Basketball en Mixed Martial Arts

Vanaf 1994 brengt EA Sports jaarlijks een basketbalspel uit, NBA Live. Dat is een erg leuk spel met een aantal street basketball spin-offs. Vanaf 2014 wordt EA Sport UFC gemaakt. Dat spel is gebaseerd op Mixed Martial Arts.

EA
Sports
Poster
Login
Loading...
Sign Up

New membership are not allowed.

Loading...