Bekende E-Sporters

Ajax
Ajax
AjaxDani Hagebeuk
In de E-divisie wordt het grote Ajax vertegenwoordigd door E-sporter Dani Hagebeuk. De in Amersfoort geboren gamer is niet de enige E-sporter die voor de Amsterdamse club uitkomt, aangezien ook de zeer bekende Koen Weijland onder contract staat bij Ajax.

Nederlands Kampioen

Hagebeuk wist vorig jaar de titel te grijpen en werd daardoor Nederlands kampioen FIFA. Bij Ajax speelt de gamer met rugnummer 46. Wat voornamelijk opvalt aan de speelstijl van Hagebeuk is dat het aanvallend is, zo speelt hij altijd met 4-3-2-1 of 4-1-2-1-2.

Favoriete club

Dani Hagebeuk is al zijn gehele leven een supporter van de Amsterdamse voetbalclub en het was dan ook een droom dat voor hem uitkwam. De bijnaam van de E-sporter is 'Psycho'. Hoewel hij te boek staat als één van de beste E-sporters van ons land, moest hij zich afgelopen seizoen tevreden stellen met een tweede plaats in de E-divisie.
Feyenoord
Feyenoord
FeyenoordQuinten van der Most
In de E-divisie mocht Quinten van der Most in het eerste seizoen Feyenoord vertegenwoordigen. Deze gamer wist in het seizoen 2016/2017 gelijk de tweede plaats veilig te stellen, maar bleek moeite te hebben om zich aan te passen aan de nieuwe editie van FIFA. Om deze reden vertrok Van der Most al na één jaar bij de club.

Vak PP

Quinten van der Most stond bekend als een trouwe supporter van de Rotterdamse voetbalclub. De E-sporter werd geboren in Rotterdam en zat lange tijd met zijn vader bij elke thuiswedstrijd in vak PP. De bijnaam van Van der Most is 'QuintenX'.

Suarez

Van der Most kwam negatief in de media toen hij besloot om Luis Suarez aan zijn selectie toe te voegen. Dit zorgde voor grote woede onder de fans van de club. Dit bleek uiteindelijk niet de reden waarom QuintenX moest vertrekken bij Feyenoord. Nog altijd is de gamer op een hoog niveau actief met deze sport, zowel op nationale als internationale toernooien.
PSV
PSV
PSVRomal Abdi
Eind 2016 werd Romal Abdi gecontracteerd als E-sporter van PSV. De Eindhovense club organiseerde meerdere toernooien, waarvan er één werd gewonnen door deze gamer. Na enkele testen en een sollicitatiegesprek werd Abdi verkozen door de club.

Gesteund door de club

Daarnaast werd Abdi in zijn eerste en enige seizoen bij deze voetbalclub op alle fronten gesteund. PSV betaalde zijn vervoer naar toernooien, hotelovernachtingen, entreekosten en voor de optimalisatie van zijn selectie. Het bleef voor Abdi echter bij één seizoen, want momenteel komt Ali Reza Aygün voor PSV uit in de E-divisie.

Slecht seizoen

In het seizoen 2016/2017 wist Abdi niet aan de verwachtingen te voldoen en de E-sporter eindigde op een teleurstellende zestiende plaats. Er werden 15 punten behaald uit zeventien duels.
FC Groningen
FC Groningen
FC GroningenAbsalam Warkom
Een zeer bekende Nederlandse E-sporter is Absalom Worker uit de Friese plaats Oosterwolde. Momenteel vertegenwoordigd Warkor de Eredivisieclub FC Groningen in de alom bekende E-divisie, maar hij is ook actief in andere toernooien omtrent FIFA.

Nederlands Kampioen

Warkor wist in 2010 en in 2011 de Nederlandse titel te grijpen met FIFA, daarnaast mocht hij ook voor Nederland uitkomen bij grote internationale toernooien. Na deze grote successen slaagde de E-sporter er niet in om zijn titel te verdedigen, dit kwam mede omdat hij zich meer richt op het behalen van een schooldiploma.

E-divisie

Dankzij zijn behaalde successen uit het verleden nam FC Groningen contact op met de speler. Zijn droom om geld te verdienen met zijn grootste hobby was daarmee uitgekomen. In het seizoen 2017/2018 wist Warkor de zevende plaats veilig te stellen in de E-divisie.
AZ
AZ
AZAristote Ndunu
Een zeer bekende Nederlandse E-sporter is Absalom Worker uit de Friese plaats Oosterwolde. Momenteel vertegenwoordigd Warkor de Eredivisieclub FC Groningen in de alom bekende E-divisie, maar hij is ook actief in andere toernooien omtrent FIFA.

Nederlands Kampioen

Warkor wist in 2010 en in 2011 de Nederlandse titel te grijpen met FIFA, daarnaast mocht hij ook voor Nederland uitkomen bij grote internationale toernooien. Na deze grote successen slaagde de E-sporter er niet in om zijn titel te verdedigen, dit kwam mede omdat hij zich meer richt op het behalen van een schooldiploma.

E-divisie

Dankzij zijn behaalde successen uit het verleden nam FC Groningen contact op met de speler. Zijn droom om geld te verdienen met zijn grootste hobby was daarmee uitgekomen. In het seizoen 2017/2018 wist Warkor de zevende plaats veilig te stellen in de E-divisie.
Heracles Almelo
Heracles Almelo
Heracles AlmeloBryan Hessing
Een van de betere FIFA-spelers van Nederland is Bryan Hessing. Deze wereldtopper schreef al vele toernooien op zijn naam, zowel nationaal als internationaal. Momenteel speelt Hessing ook in de E-divisie en daarin komt hij uit voor de Eredivisieclub Heracles Almelo.  

ThatRonaldoGuy

Wereldwijd is deze E-sporter bekend, maar dit komt niet alleen door zijn successen met het spel. Hij kent de bijnaam ‘ThatRonaldoGuy’, vanwege een filmpje dat op YouTube verscheen waarin hij Ronaldo uit een pakje wist te halen in FIFA Ultimate Team. Bijzonder feitje, de vader (Wim) van Bryan Hessing speelde in de jaren tachtig zijn wedstrijden voor Heracles Almelo. Wat het natuurlijk nog bijzonderder maakt dat zijn zoon nu ook officieel actief is bij de voetbalclub.

Rugnummer 99

Hessing werd geboren in Almelo en komt momenteel uit onder rugnummer 99 voor zijn favoriete voetbalclub. De E-sporter traint in een speciale E-Box, welke gevestigd is in het stadion van de Almelose club. Hessing behoorde in het seizoen 2017/2018 tot de top drie in de E-divisie!

Vlogger

Hessing deelt zijn verrichtingen ook op Heracles Almelo TV, dit doet hij met een eigen vlog. Dit zijn korte video’s waarin te zien is wat zijn functie nu eigenlijk inhoudt. Daarnaast is deze E-sporter ook te vinden op de bekende social media kanalen, waaronder Facebook, Instagram en Twitch.

FIFA

Hessing speelt het spel FIFA, een bekende voetbalgame dat onderhand al meer dan twintig jaar bestaat. Het is mogelijk om FIFA op de Playstation en de Xbox te spelen, zowel online als offline. Bij het online onderdeel Ultimate Team moeten spelers een eigen selectie ontwikkelen en kunnen daarmee toernooien en competities spelen. Via kwalificatietoernooien is het ook een mogelijkheid om jezelf te plaatsen voor een nationaal of internationaal toernooi. Hessing is dit al meerdere keren gelukt, waardoor hij ook internationale bekendheid heeft op weten te bouwen.
Willem II
Willem II
Willem IIDaniel Kuipers
Daniel Kuipers is één van de meest onbekende namen binnen de E-divisie. De in Culemborg geboren E-sporter komt uit voor Willem II, waar hij na een kwalificatietoernooi en een spannende finale zijn plekje wist te bemachtigen. Daarnaast is Kuipers in samenwerking met de voetbalclub ook druk in de weer met maatschappelijke projecten.

Doel

Bij de aanstelling van Kuipers als E-sporter voor Willem II, werd hem gevraagd naar zijn doel en kwaliteiten. Vooral op mentaal vlak zou de gamer zijn grootste voordeel moeten behalen, zo gaf hij aan nooit op te geven en altijd vertrouwen te houden in een goede afloop. Het doel van Kuipers is om mee te doen in het linkerrijtje van de E-divisie.

Kansloos seizoen

In het seizoen 2017/2018 werd pijnlijk duidelijk gemaakt dat Kuipers weinig te zoeken heeft in de E-divisie. In de tweede seizoenhelft eindigde Kuipers op de laatste plaats met Willem II, hij behaalde slechts vier punten uit zeventien duels.
Excelsior
Excelsior
ExcelsiorDanny Hazebroek
In de E-divisie spelen alle Eredivisieclubs mee, waaronder het Rotterdamse Excelsior. De eer is aan Danny Hazebroek om deze club te vertegenwoordigen in deze FIFA-competitie. Daarnaast komt deze E-sporter ook uit op verschillende buitenlandse evenementen. Hazebroek kwam uiteindelijk bij Excelsior terecht na een groot FIFA-toernooi dat door deze club werd georganiseerd. Los van het spelen van FIFA is deze gamer ook betrokken bij maatschappelijke projecten van de voetbalclub.

Routinier

Danny Hazebroek mag onderhand gezien worden als een echte routinier binnen FIFA, zo speelt hij deze game al jaren en behoort hij ook online tot de crème de la crème van ons land. Elk weekend speelt Hazebroek mee in de Ultimate Weekend League, waarin hij veertig duels moet afwerken. Hierdoor oefent Hazebroek alleen in het weekeinde al ruim tien uur.

E-divisie

In het seizoen 2017/2018 heeft Hazebroek bewezen tot de beste spelers van Nederland te behoren. Hij eindigde in de tweede seizoenshelft op een knappe vijfde positie op de ranglijst. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze E-sporter ook in de komende jaren nog actief blijven voor Excelsior.
League of Leaguends
League of Leaguends
League of LeaguendsFabian Diepstraten
Verreweg de bekendste Nederlandse E-sporter is Fabian Diepstraten. Deze 21-jarige gamer behoort tot de grootste talenten in het spel League of Legends, ook wel bekend onder de afkorting LoL. Zijn bijnaam in de gamewereld is 'Febiven' en hij werd geboren in Capelle aan den IJssel.

Fnatic

Nadat Diepstraten al bij elke teams had gespeeld, waaronder Cloud 9 Eclipse en H2k, werd de gamer gescout door Fnatic. In 2015 stond dat team te boek als de beste van de wereld. Diepstraten verhuisde naar Berlijn en verdiende rond de tienduizend euro per maand door bij dit team te spelen.

Faker

Fabian Diepstraten kende meteen een geweldig jaar bij Fnatic en wist door te dringen tot de halve finale op het WK LoL. In dit toernooi versloeg hij de Zuid-Koreaanse Lee Sang-hyeok, ook wel Faker genoemd, tweemaal in een één op één gevecht. De Koreaan is nog altijd de beste E-sporter ter wereld. Echter besloot Diepstraten om in 2016 de ploeg te verlaten en opnieuw voor H2k te gaan spelen.
Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam
Sparta RotterdamFrank van der Slot
In de E-divisie wordt Sparta Rotterdam vertegenwoordigt door Frank van der Slot. Deze jonge E-sporter werd geboren in Vlaardingen en doet voor deze voetbalclub mee aan FIFA toernooien en grotere evenementen in het buitenland. Van der Slot is echter niet de enige E-sporter in dienst van Sparta, want ook Lev Vinken staat bij de club onder contract. In de tweede seizoenshelft (2017/2018) van de E-divisie eindigde de Rotterdamse club op de achtste plaats.

Toernooi

Begin 2017 organiseerde Sparta Rotterdam zelf een FIFA-toernooi om uit te kunnen maken wie de E-sporter van de voetbalclub zou gaan worden. In totaal deden er 128 gamers mee aan dit evenement op Het Kasteel. In de finale stonden Frank van der Slot en Lorenzo van der Meer tegenover elkaar, de eerstgenoemde won met 2-1. Dit leverde hem twee seizoenkaarten op, maar ook een gesprek om mogelijk de nieuwe E-sporter te worden. Uiteindelijk werd Van der Slot ook uitgekozen voor deze functie.

E-divisie

Enkele jaren kwam Van der Slot uit voor een lokale voetbalclub in Vlaardingen, maar een echte voetbalcarrière zat er niet in. Toch hebben zijn kwaliteiten in het computerspel FIFA hem een contract opgeleverd bij een professionele club. Het doel van Van der Slot was om bij de beste acht te eindigen in de E-divisie.
FC Twente
FC Twente
FC TwenteJaimy van den Boogaard
In het seizoen 2017/2018 kwam Jaimy van den Boogaard voor FC Twente uit in de E-divisie. Doordat de ploeg in dat voetbalseizoen degradeerde zal deze club in het komende seizoen niet langer meer actief zijn in deze competitie.

Selectieprocedure

Van den Boogaard werd uiteindelijk uitgekozen voor deze geweldige functie na een selectieprocedure. In totaal waren er meer dan 250 spelers in de race voor deze rol, hiervoor werden er vele FIFA-wedstrijden gespeeld, volgde er een sollicitatiegesprek en een quiz. Dit bleek voor Van den Boogaard geen enkel probleem, aangezien hij al vele jaren een trouwe supporter van de club was.

Seizoen 2017/2018

Van den Boogaard eindigde uiteindelijk op de tiende plaats in de tweede seizoenshelft van de E-divisie. Hiermee voldeed hij niet volledig aan de verwachtingen, maar de concurrentie was groot.
League of Legends
League of Legends
League of LegendsJoey Steltenpool
Een van de meest succesvolle Nederlandse E-sporters ooit is Joey Steltenpool. Deze gamer stopte echter enkele tijd geleden met gamen en is momenteel actief als coach. Steltenpool werkt voor het team 'G2 Esports', dat enkel en alleen League of Legends speelt. Bij deze ploeg fungeert Steltenpool als manager en coach, zo bedenkt hij strategieën en moet hij het team tijdens wedstrijden begeleiden.

Red Alert 2/3

Steltenpool startte op zijn elfde levensjaar met het spelen van de populaire game 'Red Alert 2 en 3'. Opvallend was dat hij al op jonge leeftijd zeer succesvol was met dit spel en zich op een hoog niveau wist te mengen. Op aandringen van zijn vrienden schakelde de gamer over naar League of Legends.

LowLandLions

Joey Steltenpool kwam er al spoedig achter ook erg goed te zijn in League of Legends en wist een plekje te veroveren in het Nederlandse team 'LowLandLions'. Vervolgens kwam de E-sporter ook voor andere professionele ploegen uit, waaronder G2 Esports'.
Ajax
Ajax
AjaxKoen Weijland
FIFA en Koen Weijland zijn bijna niet meer los van elkaar te denken. Deze E-sporter werd geboren in Arnhem en wist al vijfmaal het Nederlands kampioenschap op zijn naam te schrijven. In 2010, 2011 en 2015 wist Weijland de eerste plaats te bemachtigen op de wereldranglijst. Daarnaast is ook zijn YouTube-kanaal zeer bekend en heeft hij enkele tienduizenden volgers. Op dit kanaal zijn video's te vinden waarin hij FIFA-wedstrijden speelt tegen bekende professionele voetballers en andere wereldbekende YouTube persoonlijkheden.

Ajax

Koen Weijland zorgde voor een grote primeur in de Nederlandse gamewereld. Hij kreeg als eerste E-sporter ooit een contract aangeboden bij een voetbalclub, in zijn geval ging het om Ajax. Weijland kreeg shirtnummer 39 toegewezen en beschikt zelfs over een eigen plek in de kleedkamer van het eerste team.

E-divisie

Weijland komt voor Ajax uit op nationaal en internationaal niveau. Momenteel speelt er echter een andere E-sporter voor Ajax in de E-divisie, dit is namelijk Dani Hagebeuk. Wel verzorgt Weijland voor FoxSports het commentaar bij de wedstrijden in deze competitie.
FC Utrecht
FC Utrecht
FC UtrechtLode de Boo
Lode de Boo kwam voor FC Utrecht uit in de E-divisie. Deze E-sporter kwam bovendrijven na een FIFA-toernooi dat door deze club werd georganiseerd. De Boo is ook actief als journalist bij de lokale omroep van Utrecht. Echter hield het avontuur van dit gametalent na één seizoen op bij de club. Na een teleurstellend seizoen waarin hij in de onderste regionen was terug te vinden in de E-divisie, besloot FC Utrecht om verder te gaan met een nieuwe naam.

Investeringen

De Boo bleek wel last te hebben van de beperkte financiële mogelijkheden bij FC Utrecht. Waar andere clubs veel investeerde in de selectie van de E-sporter, gebeurde dat bij de Utrechters een stuk minder. Mede hierdoor wist De Boo niet aan zijn doelstelling te voldoen en eindige hij is het rechterrijtje.
Starcraft
Starcraft
StarcraftManuel Schenkhuizen
Een van de meest bekende E-sporters van Nederland is Manuel Schenkhuizen. Deze gamer heeft naam gemaakt met het spelen van fantasiegames en was één van de eerste professionele gamers van ons land. Schenkhuizen speelde lange tijd het spel 'Warcraft 3' en stapte uiteindelijk over naar 'Starcraft 2'.

Wereldtitels

Dit spel lag de Nieuwegeiner duidelijk beter, want hij wist zesmaal het WK te winnen, wat gelijk staat aan ongeveer 400.000 euro aan prijzengeld. Nadat Schenkhuizen overstapte naar de game 'Heroes of the Storm' ging het al snel bergafwaarts. Dit zorgde ervoor dat de E-sporter een pauze van twee jaar nam en pas in 2017 weer terugkeerde in de eSports.

Top 10

Schenkhuizen kent in Nederland weinig bekendheid, maar kan in Zuid-Korea of China amper normaal over straat lopen. Fans herkennen de gamer en willen dan ook regelmatig op de foto of een handtekening. Schenkhuizen behoort al tijden lang tot de tien beste e-Sporters van de wereld.
ADO Den Haag
ADO Den Haag
ADO Den HaagMitchel Denkers
In de E-divisie wordt ADO Den Haag vertegenwoordigt door Mitchel Denkers. Deze E-sporter was echter niet de eerste keus van deze voetbalclub, maar nadat bleek dat de verkozen gamer een Ajax-supporter bleek te zijn kwam de weg vrij voor Denkers.

ADO-supporter

Denkers is geboren en getogen in Den Haag en heeft al seizoenen lang een seizoenkaart bij de club. De bijnaam van de gamer is 'MitchelDecibel', deze naam heeft hij gekregen vanwege zijn reacties van een gescoord doelpunt. Het doel van Denkers bij zijn aanstelling was om tot de beste vijf spelers van de E-divisie te behoren. Echter is hij hier in geslaagd, in de tweede seizoenshelft van 2017/2018 eindigde Denkers op een vijftiende plaats met een doelsaldo van -16!
SC Heerenveen
SC Heerenveen
SC HeerenveenNiels Krist
Begin 2017 werd bekend gemaakt dat Niels Krist zijn debuut zou gaan maken in de E-divisie. Deze FIFA-speler komt uit voor SC Heerenveen in deze competitie en draagt het shirtnummer 30 bij de Friese club. Krist komt voor de club ook uit bij verschillende toernooien in het binnenland en buitenland.

Pro Gaming Events

Krist is geen onbekende naam in de gamewereld, aangezien hij met zijn eigen bedrijf 'Pro Gaming Events' al meerdere FIFA-toernooien organiseerde. Deze gamer won vele toernooien en kreeg een contract aangeboden bij de Eredivisieclub. Het doel van Krist was om een subtopper te worden in de E-divisie, maar hij eindigde in de tweede seizoenshelft (2017/2018) op de twaalfde plaats met een doelsaldo van -9.
Vitesse
Vitesse
VitessePaskie Rokus
In de E-divisie is het niveau erg hoog en dat blijkt ook uit de vertegenwoordiging van Vitesse. De Arnhemse voetbalclub wist namelijk Paskie Rokus te contracteren. Deze E-sporter wist al twee keer het NK op zijn naam te schrijven en bereikte de laatste 32 op het WK 2015 in Las Vegas. Rokus startte al op zijn vierde levensjaar met FIFA en merkte direct beter te zijn dan menig leeftijdsgenoot.

Toernooi bij Vitesse

Rokus wist uiteindelijk zijn functie tot professioneel E-sporter te verkrijgen door het toernooi bij Vitesse te winnen. Er deden 64 FIFA-spelers mee en na een aansluitend sollicitatiegesprek mocht de gamer zichzelf officieel E-sporter van de voetbalclub noemen.

Geboren Arnhemmer

Rokus is al vanaf jongs af aan een trouwe supporter van Vitesse. De in Arnhem geboren E-sporter heeft vooralsnog de verwachtingen alleen nog niet weten waar te maken en eindigde in de tweede seizoenhelft (2017/2018) in het rechterrijtje.
PEC Zwolle
PEC Zwolle
PEC ZwolleStefan Vellinga
De Zwollenaar Stefan Vellinga komt voor PEC Zwolle uit in de E-divisie. Deze FIFA-speler komt uit in deze nationale competitie, maar is ook actief bij grote internationale toernooien. Vellinga kwam in zijn jeugd enkele jaren in actie voor PEC Zwolle als doelman, maar werd uiteindelijk te licht bevonden. Deze gamer is ook nauw betrokken bij de club met projecten om verantwoord gamen over te brengen naar de supporters.

100 deelnemers

Vellinga kreeg de functie tot E-sporter niet zomaar toegewezen, hiervoor moest hij een selectieprocedure doorgaan. In totaal waren er honderd gegadigden, maar deze gamer dreef al snel boven. Hoewel Vellinga graag wilde stunten in de E-divisie, is dat tot op heden nog niet gelukt.

Seizoen 2017/2018

Vellinga is enkel en alleen actief op de Xbox, waardoor hij slechts één seizoenshelft meespeelt in de competitie. Voor de eerste seizoenshelft heeft PEC Zwolle een andere gamer aangenomen. In de tweede seizoenshelft van 2017/2018 stelde Vellinga zwaar teleur met een zeventiende plaats. Hij wist slechts acht punten te behalen uit zeventien wedstrijden en kende een doelsaldo van -26.
ThijsNL
ThijsNL
ThijsNLThijs Molendijk
Nederland kent diverse succesvolle E-sporter, waaronder Thijs Molendijk. Deze gamer werd geboren in 1994 en staat te boek als één van de meest bekende E-sporters van ons land. Zijn alias is 'ThijsNL'. Molendijk heeft furore gemaakt met het beroemde kaartspel 'Heartstone: Heroes of Warcraft'.

Successen

Molendijk boekte al vele successen als E-sporter, zo wist de Twentenaar al enkele tonnen aan prijzengeld op te strijken. In zowel 2015 als 2016 wist Molendijk het EK Heartstone op zijn naam te schrijven en werd hij eenmaal genomineerd voor de titel 'E-sporter van het Jaar'.

WK

In 2015 wist de Nederlandse gamer ook de derde positie veilig te stellen op het Wereldkampioenschap Heartstone. In de jaren die daarop volgde kon hij dat succes echter niet meer evenaren. Een gemiddelde game duurt ongeveer twee uur, wat veel concentratie en uithoudingsvermogen vergt. Hiervoor traint Molendijk nog altijd rond de tien uur per dag.
Roda JC
Roda JC
Roda JCTom Heijnen
In de E-divisie wordt Roda JC vertegenwoordigt door niemand minder dan Tom Heijnen. Deze gamer staat bekend om zijn rode haardos en waanzinnige FIFA-kwaliteiten. Heijnen staat te boek als één van de beste E-sporters van ons land en is ook op internationaal niveau actief. Bij Roda JC heeft Heijnen rugnummer 62 toegewezen gekregen, wat verwijst naar het jaar waarin deze Limburgse voetbalclub werd opgericht.

Grote supporter

Tom Heijnen is al van jongs af een groot fan van Roda JC en werd dan ook geboren in Kerkrade. Qua doelstelling legde de E-sporter weinig druk op zichzelf, hij gaf aan met volle passie te gaan spelen en misschien de top te behalen. Heijnen wist in de tweede seizoenshelft (2017/2018) op een knappe vijfde plaats te eindigen in de E-divisie.
Ajax
Ajax
AjaxDani Hagebeuk
In de E-divisie wordt het grote Ajax vertegenwoordigd door E-sporter Dani Hagebeuk. De in Amersfoort geboren gamer is niet de enige E-sporter die voor de Amsterdamse club uitkomt, aangezien ook de zeer bekende Koen Weijland onder contract staat bij Ajax.

Nederlands Kampioen

Hagebeuk wist vorig jaar de titel te grijpen en werd daardoor Nederlands kampioen FIFA. Bij Ajax speelt de gamer met rugnummer 46. Wat voornamelijk opvalt aan de speelstijl van Hagebeuk is dat het aanvallend is, zo speelt hij altijd met 4-3-2-1 of 4-1-2-1-2.

Favoriete club

Dani Hagebeuk is al zijn gehele leven een supporter van de Amsterdamse voetbalclub en het was dan ook een droom dat voor hem uitkwam. De bijnaam van de E-sporter is 'Psycho'. Hoewel hij te boek staat als één van de beste E-sporters van ons land, moest hij zich afgelopen seizoen tevreden stellen met een tweede plaats in de E-divisie.
Feyenoord
Feyenoord
FeyenoordQuinten van der Most
In de E-divisie mocht Quinten van der Most in het eerste seizoen Feyenoord vertegenwoordigen. Deze gamer wist in het seizoen 2016/2017 gelijk de tweede plaats veilig te stellen, maar bleek moeite te hebben om zich aan te passen aan de nieuwe editie van FIFA. Om deze reden vertrok Van der Most al na één jaar bij de club.

Vak PP

Quinten van der Most stond bekend als een trouwe supporter van de Rotterdamse voetbalclub. De E-sporter werd geboren in Rotterdam en zat lange tijd met zijn vader bij elke thuiswedstrijd in vak PP. De bijnaam van Van der Most is 'QuintenX'.

Suarez

Van der Most kwam negatief in de media toen hij besloot om Luis Suarez aan zijn selectie toe te voegen. Dit zorgde voor grote woede onder de fans van de club. Dit bleek uiteindelijk niet de reden waarom QuintenX moest vertrekken bij Feyenoord. Nog altijd is de gamer op een hoog niveau actief met deze sport, zowel op nationale als internationale toernooien.
PSV
PSV
PSVRomal Abdi
Eind 2016 werd Romal Abdi gecontracteerd als E-sporter van PSV. De Eindhovense club organiseerde meerdere toernooien, waarvan er één werd gewonnen door deze gamer. Na enkele testen en een sollicitatiegesprek werd Abdi verkozen door de club.

Gesteund door de club

Daarnaast werd Abdi in zijn eerste en enige seizoen bij deze voetbalclub op alle fronten gesteund. PSV betaalde zijn vervoer naar toernooien, hotelovernachtingen, entreekosten en voor de optimalisatie van zijn selectie. Het bleef voor Abdi echter bij één seizoen, want momenteel komt Ali Reza Aygün voor PSV uit in de E-divisie.

Slecht seizoen

In het seizoen 2016/2017 wist Abdi niet aan de verwachtingen te voldoen en de E-sporter eindigde op een teleurstellende zestiende plaats. Er werden 15 punten behaald uit zeventien duels.
FC Groningen
FC Groningen
FC GroningenAbsalam Warkom
Een zeer bekende Nederlandse E-sporter is Absalom Worker uit de Friese plaats Oosterwolde. Momenteel vertegenwoordigd Warkor de Eredivisieclub FC Groningen in de alom bekende E-divisie, maar hij is ook actief in andere toernooien omtrent FIFA.

Nederlands Kampioen

Warkor wist in 2010 en in 2011 de Nederlandse titel te grijpen met FIFA, daarnaast mocht hij ook voor Nederland uitkomen bij grote internationale toernooien. Na deze grote successen slaagde de E-sporter er niet in om zijn titel te verdedigen, dit kwam mede omdat hij zich meer richt op het behalen van een schooldiploma.

E-divisie

Dankzij zijn behaalde successen uit het verleden nam FC Groningen contact op met de speler. Zijn droom om geld te verdienen met zijn grootste hobby was daarmee uitgekomen. In het seizoen 2017/2018 wist Warkor de zevende plaats veilig te stellen in de E-divisie.
AZ
AZ
AZAristote Ndunu
Een zeer bekende Nederlandse E-sporter is Absalom Worker uit de Friese plaats Oosterwolde. Momenteel vertegenwoordigd Warkor de Eredivisieclub FC Groningen in de alom bekende E-divisie, maar hij is ook actief in andere toernooien omtrent FIFA.

Nederlands Kampioen

Warkor wist in 2010 en in 2011 de Nederlandse titel te grijpen met FIFA, daarnaast mocht hij ook voor Nederland uitkomen bij grote internationale toernooien. Na deze grote successen slaagde de E-sporter er niet in om zijn titel te verdedigen, dit kwam mede omdat hij zich meer richt op het behalen van een schooldiploma.

E-divisie

Dankzij zijn behaalde successen uit het verleden nam FC Groningen contact op met de speler. Zijn droom om geld te verdienen met zijn grootste hobby was daarmee uitgekomen. In het seizoen 2017/2018 wist Warkor de zevende plaats veilig te stellen in de E-divisie.
Heracles Almelo
Heracles Almelo
Heracles AlmeloBryan Hessing
Een van de betere FIFA-spelers van Nederland is Bryan Hessing. Deze wereldtopper schreef al vele toernooien op zijn naam, zowel nationaal als internationaal. Momenteel speelt Hessing ook in de E-divisie en daarin komt hij uit voor de Eredivisieclub Heracles Almelo.  

ThatRonaldoGuy

Wereldwijd is deze E-sporter bekend, maar dit komt niet alleen door zijn successen met het spel. Hij kent de bijnaam ‘ThatRonaldoGuy’, vanwege een filmpje dat op YouTube verscheen waarin hij Ronaldo uit een pakje wist te halen in FIFA Ultimate Team. Bijzonder feitje, de vader (Wim) van Bryan Hessing speelde in de jaren tachtig zijn wedstrijden voor Heracles Almelo. Wat het natuurlijk nog bijzonderder maakt dat zijn zoon nu ook officieel actief is bij de voetbalclub.

Rugnummer 99

Hessing werd geboren in Almelo en komt momenteel uit onder rugnummer 99 voor zijn favoriete voetbalclub. De E-sporter traint in een speciale E-Box, welke gevestigd is in het stadion van de Almelose club. Hessing behoorde in het seizoen 2017/2018 tot de top drie in de E-divisie!

Vlogger

Hessing deelt zijn verrichtingen ook op Heracles Almelo TV, dit doet hij met een eigen vlog. Dit zijn korte video’s waarin te zien is wat zijn functie nu eigenlijk inhoudt. Daarnaast is deze E-sporter ook te vinden op de bekende social media kanalen, waaronder Facebook, Instagram en Twitch.

FIFA

Hessing speelt het spel FIFA, een bekende voetbalgame dat onderhand al meer dan twintig jaar bestaat. Het is mogelijk om FIFA op de Playstation en de Xbox te spelen, zowel online als offline. Bij het online onderdeel Ultimate Team moeten spelers een eigen selectie ontwikkelen en kunnen daarmee toernooien en competities spelen. Via kwalificatietoernooien is het ook een mogelijkheid om jezelf te plaatsen voor een nationaal of internationaal toernooi. Hessing is dit al meerdere keren gelukt, waardoor hij ook internationale bekendheid heeft op weten te bouwen.
Willem II
Willem II
Willem IIDaniel Kuipers
Daniel Kuipers is één van de meest onbekende namen binnen de E-divisie. De in Culemborg geboren E-sporter komt uit voor Willem II, waar hij na een kwalificatietoernooi en een spannende finale zijn plekje wist te bemachtigen. Daarnaast is Kuipers in samenwerking met de voetbalclub ook druk in de weer met maatschappelijke projecten.

Doel

Bij de aanstelling van Kuipers als E-sporter voor Willem II, werd hem gevraagd naar zijn doel en kwaliteiten. Vooral op mentaal vlak zou de gamer zijn grootste voordeel moeten behalen, zo gaf hij aan nooit op te geven en altijd vertrouwen te houden in een goede afloop. Het doel van Kuipers is om mee te doen in het linkerrijtje van de E-divisie.

Kansloos seizoen

In het seizoen 2017/2018 werd pijnlijk duidelijk gemaakt dat Kuipers weinig te zoeken heeft in de E-divisie. In de tweede seizoenhelft eindigde Kuipers op de laatste plaats met Willem II, hij behaalde slechts vier punten uit zeventien duels.
Excelsior
Excelsior
ExcelsiorDanny Hazebroek
In de E-divisie spelen alle Eredivisieclubs mee, waaronder het Rotterdamse Excelsior. De eer is aan Danny Hazebroek om deze club te vertegenwoordigen in deze FIFA-competitie. Daarnaast komt deze E-sporter ook uit op verschillende buitenlandse evenementen. Hazebroek kwam uiteindelijk bij Excelsior terecht na een groot FIFA-toernooi dat door deze club werd georganiseerd. Los van het spelen van FIFA is deze gamer ook betrokken bij maatschappelijke projecten van de voetbalclub.

Routinier

Danny Hazebroek mag onderhand gezien worden als een echte routinier binnen FIFA, zo speelt hij deze game al jaren en behoort hij ook online tot de crème de la crème van ons land. Elk weekend speelt Hazebroek mee in de Ultimate Weekend League, waarin hij veertig duels moet afwerken. Hierdoor oefent Hazebroek alleen in het weekeinde al ruim tien uur.

E-divisie

In het seizoen 2017/2018 heeft Hazebroek bewezen tot de beste spelers van Nederland te behoren. Hij eindigde in de tweede seizoenshelft op een knappe vijfde positie op de ranglijst. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze E-sporter ook in de komende jaren nog actief blijven voor Excelsior.
Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam
Sparta RotterdamFrank van der Slot
In de E-divisie wordt Sparta Rotterdam vertegenwoordigt door Frank van der Slot. Deze jonge E-sporter werd geboren in Vlaardingen en doet voor deze voetbalclub mee aan FIFA toernooien en grotere evenementen in het buitenland. Van der Slot is echter niet de enige E-sporter in dienst van Sparta, want ook Lev Vinken staat bij de club onder contract. In de tweede seizoenshelft (2017/2018) van de E-divisie eindigde de Rotterdamse club op de achtste plaats.

Toernooi

Begin 2017 organiseerde Sparta Rotterdam zelf een FIFA-toernooi om uit te kunnen maken wie de E-sporter van de voetbalclub zou gaan worden. In totaal deden er 128 gamers mee aan dit evenement op Het Kasteel. In de finale stonden Frank van der Slot en Lorenzo van der Meer tegenover elkaar, de eerstgenoemde won met 2-1. Dit leverde hem twee seizoenkaarten op, maar ook een gesprek om mogelijk de nieuwe E-sporter te worden. Uiteindelijk werd Van der Slot ook uitgekozen voor deze functie.

E-divisie

Enkele jaren kwam Van der Slot uit voor een lokale voetbalclub in Vlaardingen, maar een echte voetbalcarrière zat er niet in. Toch hebben zijn kwaliteiten in het computerspel FIFA hem een contract opgeleverd bij een professionele club. Het doel van Van der Slot was om bij de beste acht te eindigen in de E-divisie.
FC Twente
FC Twente
FC TwenteJaimy van den Boogaard
In het seizoen 2017/2018 kwam Jaimy van den Boogaard voor FC Twente uit in de E-divisie. Doordat de ploeg in dat voetbalseizoen degradeerde zal deze club in het komende seizoen niet langer meer actief zijn in deze competitie.

Selectieprocedure

Van den Boogaard werd uiteindelijk uitgekozen voor deze geweldige functie na een selectieprocedure. In totaal waren er meer dan 250 spelers in de race voor deze rol, hiervoor werden er vele FIFA-wedstrijden gespeeld, volgde er een sollicitatiegesprek en een quiz. Dit bleek voor Van den Boogaard geen enkel probleem, aangezien hij al vele jaren een trouwe supporter van de club was.

Seizoen 2017/2018

Van den Boogaard eindigde uiteindelijk op de tiende plaats in de tweede seizoenshelft van de E-divisie. Hiermee voldeed hij niet volledig aan de verwachtingen, maar de concurrentie was groot.
Ajax
Ajax
AjaxKoen Weijland
FIFA en Koen Weijland zijn bijna niet meer los van elkaar te denken. Deze E-sporter werd geboren in Arnhem en wist al vijfmaal het Nederlands kampioenschap op zijn naam te schrijven. In 2010, 2011 en 2015 wist Weijland de eerste plaats te bemachtigen op de wereldranglijst. Daarnaast is ook zijn YouTube-kanaal zeer bekend en heeft hij enkele tienduizenden volgers. Op dit kanaal zijn video's te vinden waarin hij FIFA-wedstrijden speelt tegen bekende professionele voetballers en andere wereldbekende YouTube persoonlijkheden.

Ajax

Koen Weijland zorgde voor een grote primeur in de Nederlandse gamewereld. Hij kreeg als eerste E-sporter ooit een contract aangeboden bij een voetbalclub, in zijn geval ging het om Ajax. Weijland kreeg shirtnummer 39 toegewezen en beschikt zelfs over een eigen plek in de kleedkamer van het eerste team.

E-divisie

Weijland komt voor Ajax uit op nationaal en internationaal niveau. Momenteel speelt er echter een andere E-sporter voor Ajax in de E-divisie, dit is namelijk Dani Hagebeuk. Wel verzorgt Weijland voor FoxSports het commentaar bij de wedstrijden in deze competitie.
FC Utrecht
FC Utrecht
FC UtrechtLode de Boo
Lode de Boo kwam voor FC Utrecht uit in de E-divisie. Deze E-sporter kwam bovendrijven na een FIFA-toernooi dat door deze club werd georganiseerd. De Boo is ook actief als journalist bij de lokale omroep van Utrecht. Echter hield het avontuur van dit gametalent na één seizoen op bij de club. Na een teleurstellend seizoen waarin hij in de onderste regionen was terug te vinden in de E-divisie, besloot FC Utrecht om verder te gaan met een nieuwe naam.

Investeringen

De Boo bleek wel last te hebben van de beperkte financiële mogelijkheden bij FC Utrecht. Waar andere clubs veel investeerde in de selectie van de E-sporter, gebeurde dat bij de Utrechters een stuk minder. Mede hierdoor wist De Boo niet aan zijn doelstelling te voldoen en eindige hij is het rechterrijtje.
ADO Den Haag
ADO Den Haag
ADO Den HaagMitchel Denkers
In de E-divisie wordt ADO Den Haag vertegenwoordigt door Mitchel Denkers. Deze E-sporter was echter niet de eerste keus van deze voetbalclub, maar nadat bleek dat de verkozen gamer een Ajax-supporter bleek te zijn kwam de weg vrij voor Denkers.

ADO-supporter

Denkers is geboren en getogen in Den Haag en heeft al seizoenen lang een seizoenkaart bij de club. De bijnaam van de gamer is 'MitchelDecibel', deze naam heeft hij gekregen vanwege zijn reacties van een gescoord doelpunt. Het doel van Denkers bij zijn aanstelling was om tot de beste vijf spelers van de E-divisie te behoren. Echter is hij hier in geslaagd, in de tweede seizoenshelft van 2017/2018 eindigde Denkers op een vijftiende plaats met een doelsaldo van -16!
SC Heerenveen
SC Heerenveen
SC HeerenveenNiels Krist
Begin 2017 werd bekend gemaakt dat Niels Krist zijn debuut zou gaan maken in de E-divisie. Deze FIFA-speler komt uit voor SC Heerenveen in deze competitie en draagt het shirtnummer 30 bij de Friese club. Krist komt voor de club ook uit bij verschillende toernooien in het binnenland en buitenland.

Pro Gaming Events

Krist is geen onbekende naam in de gamewereld, aangezien hij met zijn eigen bedrijf 'Pro Gaming Events' al meerdere FIFA-toernooien organiseerde. Deze gamer won vele toernooien en kreeg een contract aangeboden bij de Eredivisieclub. Het doel van Krist was om een subtopper te worden in de E-divisie, maar hij eindigde in de tweede seizoenshelft (2017/2018) op de twaalfde plaats met een doelsaldo van -9.
Vitesse
Vitesse
VitessePaskie Rokus
In de E-divisie is het niveau erg hoog en dat blijkt ook uit de vertegenwoordiging van Vitesse. De Arnhemse voetbalclub wist namelijk Paskie Rokus te contracteren. Deze E-sporter wist al twee keer het NK op zijn naam te schrijven en bereikte de laatste 32 op het WK 2015 in Las Vegas. Rokus startte al op zijn vierde levensjaar met FIFA en merkte direct beter te zijn dan menig leeftijdsgenoot.

Toernooi bij Vitesse

Rokus wist uiteindelijk zijn functie tot professioneel E-sporter te verkrijgen door het toernooi bij Vitesse te winnen. Er deden 64 FIFA-spelers mee en na een aansluitend sollicitatiegesprek mocht de gamer zichzelf officieel E-sporter van de voetbalclub noemen.

Geboren Arnhemmer

Rokus is al vanaf jongs af aan een trouwe supporter van Vitesse. De in Arnhem geboren E-sporter heeft vooralsnog de verwachtingen alleen nog niet weten waar te maken en eindigde in de tweede seizoenhelft (2017/2018) in het rechterrijtje.
PEC Zwolle
PEC Zwolle
PEC ZwolleStefan Vellinga
De Zwollenaar Stefan Vellinga komt voor PEC Zwolle uit in de E-divisie. Deze FIFA-speler komt uit in deze nationale competitie, maar is ook actief bij grote internationale toernooien. Vellinga kwam in zijn jeugd enkele jaren in actie voor PEC Zwolle als doelman, maar werd uiteindelijk te licht bevonden. Deze gamer is ook nauw betrokken bij de club met projecten om verantwoord gamen over te brengen naar de supporters.

100 deelnemers

Vellinga kreeg de functie tot E-sporter niet zomaar toegewezen, hiervoor moest hij een selectieprocedure doorgaan. In totaal waren er honderd gegadigden, maar deze gamer dreef al snel boven. Hoewel Vellinga graag wilde stunten in de E-divisie, is dat tot op heden nog niet gelukt.

Seizoen 2017/2018

Vellinga is enkel en alleen actief op de Xbox, waardoor hij slechts één seizoenshelft meespeelt in de competitie. Voor de eerste seizoenshelft heeft PEC Zwolle een andere gamer aangenomen. In de tweede seizoenshelft van 2017/2018 stelde Vellinga zwaar teleur met een zeventiende plaats. Hij wist slechts acht punten te behalen uit zeventien wedstrijden en kende een doelsaldo van -26.
Roda JC
Roda JC
Roda JCTom Heijnen
In de E-divisie wordt Roda JC vertegenwoordigt door niemand minder dan Tom Heijnen. Deze gamer staat bekend om zijn rode haardos en waanzinnige FIFA-kwaliteiten. Heijnen staat te boek als één van de beste E-sporters van ons land en is ook op internationaal niveau actief. Bij Roda JC heeft Heijnen rugnummer 62 toegewezen gekregen, wat verwijst naar het jaar waarin deze Limburgse voetbalclub werd opgericht.

Grote supporter

Tom Heijnen is al van jongs af een groot fan van Roda JC en werd dan ook geboren in Kerkrade. Qua doelstelling legde de E-sporter weinig druk op zichzelf, hij gaf aan met volle passie te gaan spelen en misschien de top te behalen. Heijnen wist in de tweede seizoenshelft (2017/2018) op een knappe vijfde plaats te eindigen in de E-divisie.
ThijsNL
ThijsNL
ThijsNLThijs Molendijk
Nederland kent diverse succesvolle E-sporter, waaronder Thijs Molendijk. Deze gamer werd geboren in 1994 en staat te boek als één van de meest bekende E-sporters van ons land. Zijn alias is 'ThijsNL'. Molendijk heeft furore gemaakt met het beroemde kaartspel 'Heartstone: Heroes of Warcraft'.

Successen

Molendijk boekte al vele successen als E-sporter, zo wist de Twentenaar al enkele tonnen aan prijzengeld op te strijken. In zowel 2015 als 2016 wist Molendijk het EK Heartstone op zijn naam te schrijven en werd hij eenmaal genomineerd voor de titel 'E-sporter van het Jaar'.

WK

In 2015 wist de Nederlandse gamer ook de derde positie veilig te stellen op het Wereldkampioenschap Heartstone. In de jaren die daarop volgde kon hij dat succes echter niet meer evenaren. Een gemiddelde game duurt ongeveer twee uur, wat veel concentratie en uithoudingsvermogen vergt. Hiervoor traint Molendijk nog altijd rond de tien uur per dag.
League of Leaguends
League of Leaguends
League of LeaguendsFabian Diepstraten
Verreweg de bekendste Nederlandse E-sporter is Fabian Diepstraten. Deze 21-jarige gamer behoort tot de grootste talenten in het spel League of Legends, ook wel bekend onder de afkorting LoL. Zijn bijnaam in de gamewereld is 'Febiven' en hij werd geboren in Capelle aan den IJssel.

Fnatic

Nadat Diepstraten al bij elke teams had gespeeld, waaronder Cloud 9 Eclipse en H2k, werd de gamer gescout door Fnatic. In 2015 stond dat team te boek als de beste van de wereld. Diepstraten verhuisde naar Berlijn en verdiende rond de tienduizend euro per maand door bij dit team te spelen.

Faker

Fabian Diepstraten kende meteen een geweldig jaar bij Fnatic en wist door te dringen tot de halve finale op het WK LoL. In dit toernooi versloeg hij de Zuid-Koreaanse Lee Sang-hyeok, ook wel Faker genoemd, tweemaal in een één op één gevecht. De Koreaan is nog altijd de beste E-sporter ter wereld. Echter besloot Diepstraten om in 2016 de ploeg te verlaten en opnieuw voor H2k te gaan spelen.
League of Legends
League of Legends
League of LegendsJoey Steltenpool
Een van de meest succesvolle Nederlandse E-sporters ooit is Joey Steltenpool. Deze gamer stopte echter enkele tijd geleden met gamen en is momenteel actief als coach. Steltenpool werkt voor het team 'G2 Esports', dat enkel en alleen League of Legends speelt. Bij deze ploeg fungeert Steltenpool als manager en coach, zo bedenkt hij strategieën en moet hij het team tijdens wedstrijden begeleiden.

Red Alert 2/3

Steltenpool startte op zijn elfde levensjaar met het spelen van de populaire game 'Red Alert 2 en 3'. Opvallend was dat hij al op jonge leeftijd zeer succesvol was met dit spel en zich op een hoog niveau wist te mengen. Op aandringen van zijn vrienden schakelde de gamer over naar League of Legends.

LowLandLions

Joey Steltenpool kwam er al spoedig achter ook erg goed te zijn in League of Legends en wist een plekje te veroveren in het Nederlandse team 'LowLandLions'. Vervolgens kwam de E-sporter ook voor andere professionele ploegen uit, waaronder G2 Esports'.
Starcraft
Starcraft
StarcraftManuel Schenkhuizen
Een van de meest bekende E-sporters van Nederland is Manuel Schenkhuizen. Deze gamer heeft naam gemaakt met het spelen van fantasiegames en was één van de eerste professionele gamers van ons land. Schenkhuizen speelde lange tijd het spel 'Warcraft 3' en stapte uiteindelijk over naar 'Starcraft 2'.

Wereldtitels

Dit spel lag de Nieuwegeiner duidelijk beter, want hij wist zesmaal het WK te winnen, wat gelijk staat aan ongeveer 400.000 euro aan prijzengeld. Nadat Schenkhuizen overstapte naar de game 'Heroes of the Storm' ging het al snel bergafwaarts. Dit zorgde ervoor dat de E-sporter een pauze van twee jaar nam en pas in 2017 weer terugkeerde in de eSports.

Top 10

Schenkhuizen kent in Nederland weinig bekendheid, maar kan in Zuid-Korea of China amper normaal over straat lopen. Fans herkennen de gamer en willen dan ook regelmatig op de foto of een handtekening. Schenkhuizen behoort al tijden lang tot de tien beste e-Sporters van de wereld.
Login
Loading...
Sign Up

New membership are not allowed.

Loading...