Waarom Starcraft II de enige populaire RTS game binnen esports is

Wat RTS games en esports betreft staat Starcraft II op eenzame hoogte. Het spel heeft de laatste jaren flink wat minder kijkers dan de periode daarvoor, is het nog steeds het. Desondanks is het nog verreweg meest gekeken spel binnen het RTS genre. Dat is opvallend, want ooit behoorden verschillende RTS games tot de meest gespeelde games. Series en titels zoals Age of Empires, Command and Conquer en Warhammer: Dawn of War zijn een paar voorbeelden van immens populaire strategie spellen.

Starcraft II is als enige overgebleven

Deze games worden tegenwoordig bijna niet meer gespeeld. Een reden daarvoor is dat een aantal van deze titels erg verouderd zijn en geen opvolger hebben gekregen. De meeste series hebben echter wel een opvolger gehad, maar die vielen veel minder in de smaak bij gamers. De enige uitzondering is Starcraft II.

Starcraft II is spectaculair om naar te kijken

De voornaamste reden daarvoor is natuurlijk dat het gewoon een erg goede games is. Daarbovenop heeft het een bijna ongelimiteerd skill plafond en zijn de strategische mogelijkheden bijna oneindig. Verder is het de enige RTS game die de snelle gameplay van andere genres kan evenaren. Kijkers van esports willen graag spektakel zijn. Bij andere RTS games is het tempo daarvoor te laag. Starcraft II kenmerkt zich juist door explosieve battles en wedstrijden die op elk moment afgelopen kunnen zijn. Er is bijvoorbeeld geen lange opbouwfase. Al vanaf de eerste minuten kan een game beslist worden. Dat maakt Starcraft een erg vermakelijke game om naar te kijken.

Skill plafond is ontzettend hoog

Om Starcraft II op een hoog niveau te spelen moet je erg veel handelingen in een korte tijd kunnen uitvoeren. De gameplay is snel en er is sprake van een uitgebreide micro management. Elke actie kan cruciaal zijn. Zelfs het opbouwen van je basis, het trainen van units en het aansturen van je miners kost de nodige aandacht. Ook moet je ongelooflijk goed opletten op wat er om je heen gebeurt. Het scannen van je omgeving is noodzakelijk om Starcraft II goed te kunnen spelen. Ook zijn er veel strategische mogelijkheden waarmee je de units van de tegenstander kunt counteren. Beslissen welke units je bouwt is in bijna geen ander spel zo belangrijk. Doordat je zoveel beslissingen moet nemen en een ongelooflijk aantal handelingen moet verrichten, zijn er altijd mogelijkheden om je spel te verbeteren. Dat maakt Starcraft II geliefd onder professionele gamers. Andere RTS games hebben niet de snelle actie en het is bij Starcraft II veel moeilijker om je speelstijl te perfectioneren.

Login
Loading...
Sign Up

New membership are not allowed.

Loading...