Kunstmatige intelligentie verslaat de wereldkampioen in Dota 2

Dat kunstmatige intelligenties steeds slimmer worden is al wel een tijdje bekend. Binnen esport games wordt er ook hard gewerkt aan een verbeterde AI. Een van de bekendste bedrijven die zich daarmee bezighoudt is OpenAI. Dat is een organisatie die in 2015 is opgericht door Elon Musk en Sam Altman.

Games een ideaal platform om AI te verbeteren

Het is niet zo verwonderlijk dat grote AI bedrijven zich richten op games om hun software sterker en slimmer te maken. Bij games hebben bots namelijk veel minder last van problemen die in de echte wereld ontstaan. Aangezien alles al in code is afgebeeld hebben ze bijvoorbeeld geen enkele problemen met de representatie om zich heen. Daarbovenop wordt alles uitgebeeld in statistieken, en die zijn voor een computer ontzettend makkelijk te verwerken. Een ander voordeel is dat bewegen in een virtuele wereld geen problemen opleveren. En je hebt natuurlijk geen problemen met het creëren van een speelveld waar een AI ongestoord kan oefenen.

De AI speelde tienduizenden games per dag

Je vraag je misschien af hoe een AI zo snel zoveel beter kan worden dan esports teams die al jaren samen trainen. Dat komt onder andere omdat een AI ongelooflijk veel meer kan trainen. Zo speelde OpenAI tienduizenden games per dag. En dat allemaal tegen zichzelf. Elke game leert zo’n AI nieuwe dingen en wordt hij sterker en meer bedreven in het spel. Met dat tempo maak je een paar jaar minder ervaring snel goed.

Communiceren is geen enkel probleem voor een AI

Professionele Dota 2 teams spelen jaren samen en dat lijkt in veel gevallen vloeiend te gaan. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld en weten precies wat ze van elkaar kunnen verwachten. Dit is één reden waarom teams vaak lang moeten samenspelen om mee te kunnen doen in de top. Voor een AI is dit echter geen probleem. Alle characters uit een team worden in principe aangestuurd door één bot. En die is dus altijd precies op de hoogte wat elk character uit het team aan het doen is.

AI is een perfecte manier om te trainen

Het lijkt er nu dus op dat AI beter is dan Dota 2 dan menselijke spelers. Een dergelijke systeem merkt en ziet dingen die spelers ontgaan. Dit maakt de AI ook meteen een uitstekende tool om mee te trainen. En dat is precies wat professionele teams gaan doen. In de toekomst zullen zij games tegen de AI spelen en zo proberen om nieuwe strategieën en mogelijkheden te leren. Daarmee hopen ze in ieder geval andere menselijke teams te kunnen verslaan.

Login
Loading...
Sign Up

New membership are not allowed.

Loading...