Free to play is de nieuwe manier

De grootste e-sport games van het moment zijn vaak gratis om te spelen. Dat is eigenlijk een erg verrassende ontwikkeling. Games werden door de jaren heen lange tijd alleen maar duurder. De verwachting was dat die groei nog wel even door ging zetten. Een tijd lang waren games waarvoor je maandelijks moest betalen erg groot. Dat waren met name zogenaamde MMORPG’s, Massive Multiplayer Online Role Playing Games. Van die games is World of Warcraft tegenwoordig verreweg de grootste. Maar een aantal jaren terug waren er talloze games waarvoor je een maandelijks abonnement moest hebben om te mogen spelen. Gamers vreesden dat alle games uiteindelijk op deze manier zouden gaan werken. Gelukkig is het allemaal helemaal anders gelopen.

Geld verdienen door je game gratis weg te geven

Het gekke is dat free to play games tegenwoordig het meeste geld opleveren. Daarvoor moet je natuurlijk wel allereerst een goed spel maken. Free to play zorgt ervoor dat bijna iedere geïnteresseerde je spel wel een keer opstart. Op die manier kun je snel een grote groep spelers aan je proberen te binden. Games als League of Legends en Dota 2 verdienen tegenwoordig erg veel geld. Dat doen ze met name door cosmetische items te verkopen. Het blijkt namelijk dat gamers het uiterlijk van hun in game character erg belangrijk vinden. En dat terwijl ze zelf de reputatie hebben nogal slonzig en onverzorgd te zijn. Desondanks worden er voor miljoenen virtuele schoenen, broeken, zwaarden en hoedjes verkocht. Dat zijn items die alleen een cosmetisch effect hebben. Je wordt er dus niet sterker of beter van. Het enige dat ze doen is jouw character er anders uit laten zien. En daardoor ben je natuurlijk lekker uniek.

Free to play is ideaal voor esport

Cosmetische items worden pas veel waard wanneer mensen het idee hebben dat een spel nog wel even voort zal bestaan. Wanneer je verwacht dat een game over twee maanden niet meer gespeeld wordt zijn er maar weinig mensen die je jaloers kan maken met je nieuwe hoedje. Games moeten dus lange tijd blijven bestaan. Dat is uiteraard ook perfect voor e-sports. Want pas dan kun je een traditie opbouwen met meerdere toernooien. Bovendien krijgen gamers de gelegenheid om lange tijd te oefenen. En langdurige trainingssessies zijn nodig om als bekende e-sporter actief te zijn. E-sports en free to play zijn de grootste trends binnen gamen van de afgelopen tien jaar. En gelukkig, en waarschijnlijk niet geheel willekeurig, sluiten deze trends perfect op elkaar aan.

Login
Loading...
Sign Up

New membership are not allowed.

Loading...