E-sports als onderdeel op de Olympische Spelen

Fanatieke gamers en kijkers roepen al een tijdje om de intrede van e-sports op de Olympische Spelen. Desondanks lijkt het onwaarschijnlijk dat dit in de nabije toekomst gaat gebeuren. En daar zijn geldige redenen voor. In deze tekst wordt er niet ingegaan op de vraag of e-sports daadwerkelijk een sport is of niet. Dat is een subjectieve vraag waarover de meningen sterk verschillen. Het gaat hier vooral om praktische redenen waarom de introductie van e-sports op de Olympische Spelen problematisch kan zijn.

Games zijn onderhevig aan veranderingen

Er is een duidelijk verschil tussen e-sports en de traditionele sporten die op de Olympische Spelen worden gespeeld. En dat is dat de meeste sporten een lange traditie hebben. Daar horen ook regels bij. Die veranderen eigenlijk bijna niet. Af en toe worden er kleine dingen in het reglement van een sport aangepast. Of er wordt gebruik gemaakt van nieuwe technologische mogelijkheden om de arbitrage een handje te helpen. Bij games is dat wel anders. Die worden namelijk zeer regelmatig voorzien van een update. Spellen zoals Dota 2, League of Legends en Fortnite worden soms meerdere malen per week aangepast. Een sport die deelneemt aan de Olympische spelen moet voldoen aan strikte voorwaarden. Die worden al jaren van tevoren afgesproken. Voor e-sports zouden de formaliteiten aangepast moeten worden voordat ze op de Olympische Spelen gespeeld kunnen worden.

Balans is vaak niet helemaal eerlijk in games

Dit punt heeft raakvlakken met het vorige punt. De updates van games bevatten vaak niet alleen maar nieuwe content. Het gaat er vaak om dat de balans hersteld wordt. Een bepaald karakter kan namelijk te sterk zijn. Of een klein aspect uit de game kan worden uitgebuit. Al deze factoren zijn belangrijk voor de zogenaamde meta. Op de Olympische Spelen moet alles uiteraard volledig eerlijk verlopen. Dat betekent dus ook dat alles in balans is. Bij sporten in de echte wereld is dat over het algemeen veel makkelijker te realiseren van bij e-sports.

Games gaan niet zo lang mee als sporten

De Olympische Spelen zit vol met tradities. Verhalen over atleten uit het verleden worden opgehaald en er wordt gesproken over het breken van eeuwenoude records. Games zijn uiteraard minder oud, en hebben daardoor een kleinere traditie. Maar zelfs als je 20 jaar terug in de tijd gaat kun je weinig overlap met e-sports van nu vinden. Er worden totaal andere games gespeeld. En games die nog bestaan zijn meestal volledig anders geworden door patches en updates. Het wordt lastig om een Olympische Spelen te organiseren waarbij pas kort van tevoren wordt bepaald welke games worden gespeeld. E-sports zijn veel flexibeler dan sporten en de levensduur van een game is veel korter dan die van een sport.

Login
Loading...
Sign Up

New membership are not allowed.

Loading...