Populaire genres binnen de e-sports

E-sports krijgen steeds meer aandacht. Het is dan ook al een tijdje een industrie waar miljoenen in omgaan. Binnen de e-sports zijn er veel verschillende genres en nog veel meer games. E-sport staat voor electronic sport en is dus een overkoepelende verzamelnaam.

Niet elk genre is geschikt voor e-sport

Binnen de gamewereld zijn er nogal wat verschillende soorten games. Iedereen heeft weleens gehoord van strategy games, shooters of FPS, MOBAs, survival games, RPG’s en puzzle games. Niet al deze genres zijn geschikt voor e-sports. Kijkers van e-sports willen graag snelle actie zien. Puzzle games vallen daardoor eigenlijk al meteen buiten de boot. Dat komt ook omdat deze meestal niet tegen elkaar worden gespeeld. Dat wordt PvP, Player versus Player, genoemd en is ook een belangrijke vereiste voor een populaire e-sport game.

RTS of TBS als e-sport

Binnen de strategy games kan er nog een onderscheid gemaakt worden tussen RTS en TBS. RTS staat voor Real Time Strategy en TBS staat voor Turn Based Strategy. Bij TBS krijgen spelers tijdens gevecht of andere belangrijke momenten de tijd om een beslissing te maken. De game wordt dan tijdelijk op pauze gezet tot bepaalde commando’s zijn uitgevoerd. Bij RTS gaat de actie gewoon door en wacht de game op niemand. Om die reden zijn RTS games vele malen populairder als e-sports. Ze zijn veel spectaculairder en daardoor leuker om naar te kijken. De actie staat nooit stil en als kijker hoef je nooit op de spelers te wachten. De meest populaire RTS game als e-sport is Starcraft en de opvolger Starcraft 2. Deze games kenmerken zich door snelle actie die gecombineerd wordt met tactisch inzicht. Dat is een perfecte combinatie voor spektakel en dus kijkplezier.

RPG’s en survival games

RPG’s zijn eigenlijk niet zo geschikt als e-sport. Dat komt omdat een speler, meestal met een groep andere spelers, het opneemt tegen computergestuurde tegenstanders. Ondanks het enorme succes van bijvoorbeeld World of Warcraft is er daarom eigenlijk geen ruimte voor dit type game binnen de e-sports. Hetzelfde was eigenlijk het geval voor survival games. Totdat de Battle Royale modus zijn entree maakte. Hierbij wordt een grote groep spelers op een map gedropt en is de laatst overlevende de winnaar. Battle Royale is eigenlijk een soort combinatie tussen een survival game en een shooter. De meest populaire zijn Fortnite en PlayerUnknown’s Battlegrounds.

FPS games als e-sport

Shooters doen het eigenlijk altijd redelijk als e-sports. Dit genre kent een lange lijst van populaire games die het ook goed doen of deden als e-sport. De eerste grote toernooien binnen de e-sports waren vaak gericht op een shooter. Grote namen zoals Quake, Unreal Tournament, Call of Duty en natuurlijk Counter Strike hebben veel betekend voor gamen als professionele bezigheid. Sinds kort hebben de hierboven genoemde Battle Royale games het stokje enigszins overgenomen als het op shooters aankomt.

MOBAs zijn niet meer weg te denken

MOBAs zijn immens populair binnen de e-sport wereld. Dat komt met name door Dota 2 en League of Legends. Deze games hebben een enorme player base en er kan miljoenen gewonnen worden op de grote toernooien.

Login
Loading...
Sign Up

New membership are not allowed.

Loading...