E-sport en de meest succesvolle genres

E-sport is alleen maar groter aan het worden. Miljoenen mensen kijken dagelijks naar de beste spelers. Die nemen het onderling tegen elkaar op en kunnen daarmee erg veel geld verdienen. Nog niet zo lang geleden was het kijken naar e-sports een bezigheid waar slechts een klein groepje fanatiekelingen zich mee bezighield. E-sport had een vrij slechte en stoffige reputatie. Nog steeds kijken veel mensen raar aan tegen personen die zich vermaken met het kijken naar professionele gamers. Maar deze groep wordt steeds kleiner terwijl het aantal kijkers van e-sports alleen maar aan het toenemen is.

Niet elke game is een sport

Niet elke game is geschikt om als sport te worden gespeeld. Er zijn een aantal genres die zich eigenlijk totaal niet lenen om als sport gespeeld te worden. Dat komt omdat spelers het niet bij elke game tegen elkaar opnemen. Een voorwaarde voor een sport is toch wel dat spelers het tegen elkaar opnemen. In de gamewereld heet dat PvP, Player versus Player. Ook moet een game een begin en een einde hebben zodat er een winnaar aangewezen kan worden binnen een beperkte tijd. Games die eigenlijk oneindig doorgaan, zoals MMORPG’s zijn dus ook minder geschikt om als sport te worden beoefend. Daarbovenop moet skill, en niet geluk, de doorslaggevende factor zijn voor het bepalen van de winnaar.

Geschikte genres voor e-sports

Gelukkig zijn er nog meer dan genoeg genres die aan deze voorwaarden voldoen. De meest populaire genres zijn toch wel FPS games, MOBAs en RTS games. De MOBA is voortgekomen uit een RTS game maar is toch wezenlijk anders.

Shooters en professioneel gamen

De shooters, of FPS games, zijn erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van computerspellen tot e-sports. De eerste grote toernooien en de eerste bekende spelers komen eigenlijk allemaal uit het shooter genre. Quake, Unreal Tournament en de originele Counter Strike hebben daarin een belangrijke rol gespeeld. De nieuwere versies van Counter Strike worden nog steeds veel gespeeld door een loyale player base. Medal of Honor, Call of Duty en Halo hebben ook hun steentje bijgedragen. Call of Duty kent veel delen en deze worden jaar in, jaar uit veel verkocht en gespeeld. Battlefield doet het ook goed en is de grote concurrent van Call of Duty. De nieuwe Battle Royale games, Fortnite en PlayerUnknown’s Battlegrounds, hebben het stokje overgenomen en zijn momenteel de meest gespeelde shooters.

RTS games en MOBAs

RTS games en MOBAs zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. RTS staat voor Real Time Strategy en is één van de oudste genres binnen het gamen. Spelers moeten meestal een basis opbouwen en een leger besturen om de tegenstander te verslaan. Tegenwoordig wordt eigenlijk alleen Starcraft nog serieus gespeeld als e-sport. Dat komt met name door de opkomst van MOBAs, Multi Online Battle Arena’s. De eerste MOBA, Dota, is nota bene een mod voor een RTS, namelijk Warcraft 3. Bij een MOBA bestuurt elke speler slecht één karakter. Daarmee kun je levelen, goud verzamelen en items kopen. Dota 2 en League of Legends zijn de bekendste MOBAs en hebben elk miljoenen spelers.

Login
Loading...
Sign Up

New membership are not allowed.

Loading...