E-sports en first person shooters

Shooters hebben veel betekend voor de e-sports. De eerste professionele gamers hebben vrijwel allemaal hun geld verdiend door het spelen van een FPS, een First Person Shooter. Dat zijn games waarbij je door de ogen van je avatar kijkt. Het is de bedoeling dat je met een schietwapen je tegenstanders om zeep helpt. Binnen dit genre zijn er ongelooflijk veel titels uitgebracht. Deze hebben allemaal hun eigen stijl en setting. Shooters die zich afspelen in de tweede wereldoorlog zijn bijvoorbeeld erg populair. Maar er zijn ook shooters die zich in de toekomst, de eerste wereldoorlog, het Midden-Oosten of een fantasy wereld afspelen.

Raak schieten en vingervlugheid

Veel factoren spelen een rol als je een goede FPS gamer wilt zijn. Toch zijn er twee die erbovenuit steken. In de eerste plaats moet je natuurlijk goed kunnen schieten. Je mikt eigenlijk altijd met je muis. De bewegingen met je muis worden in het spel vertaald naar waar jij je wapen op richt. In elk schietspel is het cruciaal dat je raak schiet. Daarnaast moet je dat natuurlijk zo snel mogelijk weten te doen. Bij de meeste shooters ben je niet in één schot dood. Je hebt dus meestal nog wel een kans als de tegenstander jou als eerste raakt. Zogenaamde headshots zijn daar een uitzondering op. Bij vrijwel elke FPS is een schot in het hoofd onmiddellijk een kill. Als je vingervlugheid kunt combineren met accuraat schieten dan kom je bij de meeste shooters al een heel eind.

De tactiek binnen FPS games

De meeste FPS games worden in teamverband gespeeld. De maps zijn zo gebouwd dat een speler zoveel mogelijk bewegingsvrijheid heeft. Tegelijkertijd is het natuurlijk belangrijk dat spelers van verschillende teams elkaar vaak tegenkomen. Positionering is daarom cruciaal. Als jij met je team alle belangrijke doorgangen en hoeken weet af te schermen dan is de kans groot dat je de tegenstander gaat verslaan. Daarnaast speelt de keuze van je wapen ook een belangrijke rol. In combinatie met de verschillende soorten granaten en gadgets die de meeste shooters hebben is er veel ruimte voor tactiek.

Het tempo van een FPS

Shooters hebben niet allemaal hetzelfde tempo. Sommige zijn erg realistisch terwijl je je bij andere razendsnel kunt voortbewegen, meters hoog kan springen en gebruik kunt maken van rocket packs. Het tempo van een FPS bepaalt voor een groot deel hoe een spel gespeeld moet worden.

Populaire en succesvolle shooters

Door de jaren heen zijn er ontzettend veel FPS uitgebracht. Daarvan zijn er ook nog behoorlijk wat erg populair. Shooters zoals Quake, Unreal Tournament en Counter Strike hebben veel betekend voor de e-sport als fenomeen. Counter Strike is nog steeds mateloos populair en wordt ook wel gezien als een erg pure en realistische shooter. Andere bekende FPS games zijn Call of Duty, Battlefield, Medal of Honor, Rainbow Six Siege en Halo. Tegenwoordig worden deze enigszins in de schaduw gezet door Battle Royale shooters. De meest bekende daarvan zijn PlayerUnknown’s Battlegrounds en Fortnite. Door het succes van de Battle Royale komen er steeds meer shooters uit met deze modus.

Login
Loading...
Sign Up

New membership are not allowed.

Loading...