MOBAs en e-sport

MOBAs zijn onlosmakelijk verbonden aan de e-sport. Dat komt met name door twee games die beide tot de populairste van de wereld behoren. Die games zijn Dota 2 en League of Legends. Miljoenen spelers loggen elke maand in om te proberen om de tegenstanders te verslaan.

Zo werkt een MOBA

MOBA staat voor Multi Online Battle Arena. In een MOBA nemen twee teams, meestal van 5 personen, het tegen elkaar op. Tijdens een game versla je tegenstandelijke avatars, verzamel je goud en wordt je eigen avatar sterker. De bedoeling is om de basis van de tegenstander kapot te maken. Wanneer het meest belangrijke gebouw van één van de teams vernietigd is dan is de game afgelopen.

De oorsprong van Dota en alle andere MOBAs

Dota was oorspronkelijk een mod voor Warcraft 3. Dat is een zeer populaire game van Blizzard Studios. Het spel dateert alweer uit 2002. Toch wordt het tegenwoordig nog steeds gespeeld door een uiterst loyale player base die eigenlijk nog steeds aan het wachten zijn op een vervolg. Tot op heden is Warcraft 3 nog steeds het laatste deel uit de serie en ligt het niet in de lijn der verwachting dat Warcraft 4 binnenkort uitgebracht gaat worden. Hoewel Warcraft 3 ooit tot de meest populaire computerspellen behoorde is er slechts een kleine groep spelers over die het spel nog vaak speelt.

De eerste MOBA games was een mod voor Warcraft 3

Mensen denken nog steeds met plezier terug aan Warcraft 3. Fanatieke spelers delen nog steeds verhalen van vroeger. Tegenwoordig is de invloed van Warcraft 3 vooral te merken aan de MOBAs. Hoewel het spel zelf geen MOBA is, maar een RTS game. Warcraft 3 maakte het voor spelers eenvoudig om hun eigen mods te maken. Dat zijn een soort kleine games die worden ontwikkeld op basis van elementen die in het spel beschikbaar zijn. Daaruit is de eerste MOBA ontstaan. Dota, ofwel Defence of the Ancients, is waarschijnlijk de meest populaire en zeker de meest invloedrijke mod in de geschiedenis van games.

Dota als standalone game

Dota was op een gegeven moment populairder dan Warcraft 3 zelf. En dat zegt wat, want Warcraft 3 kende een enorme player base. Daardoor werd er besloten om een standalone versie uit te brengen. Dota 2 is een spel dat heden ten dage door miljoenen spelers per maand wordt gespeeld. Ook kent het de grootste prijzenpot ooit voor een toernooi binnen de e-sports. In totaal wordt er meer dan 20 miljoen aan prijzen uitgekeerd in het jaarlijks terugkerende toernooi The International. Hier nemen de beste teams van de wereld het tegen elkaar op.

De opkomst van League of Legends

League of Legends is dus ook een MOBA. Tegenwoordig kent het spel zelfs vele malen meer spelers dan Dota 2. League of Legends onderscheidt zich van Dota 2 door het wat hogere tempo. De nadruk ligt daardoor meer op het raken van je eigen aanvallen en het ontwijken van alles wat de tegenstander je naar je hoofd gooit. Het spel is iets laagdrempeliger en dat heeft, in combinatie met de cartoonachtige stijl, voor gezorgd dat het de meest gespeelde MOBA van het moment is.

Login
Loading...
Sign Up

New membership are not allowed.

Loading...