Swatter Tyler Barris bekend schuld

De gamer Tyler Barris zal helaas niet worden herinnerd door zijn goede spel. Hij staat meer bekend als de swatter die door zijn acties de dood van 28-jarige Andrew Flinch veroorzaakte. Door de hulpverleningsdiensten in de schakelen naar een vals adres, heeft hij een overval veroorzaakt die de tragische dood betekende voor de inwoner Flinch. Barris is echter al langer bekend bij de politie voor een groot aantal soortgelijke overtredingen. Voor dit misdrijf heeft hij op 13 november 2018 schuld bekend. Dit kan nog steeds een mogelijke gevangenisstraf van 20 jaar of meer tot gevolg hebben.

Wat is swatting?

Swatting is een term die wordt gebruikt voor mensen die een onechte noodsituatie doorgeven aan de hulpverleningsdiensten. Vaak zijn dit meldingen van een bommelding, een schietpartij of een gijzel situatie. De politie moet deze meldingen serieus nemen en als gevolg worden de noodtroepen ingeschakeld. Deze bestormen vervolgens een vals adres. Dit leidt soms tot verwonding of de dood van de bewoner, zonder dat deze hier iets mee te maken heeft gehad. Gelukkig komt dit weinig voor, maar Barris hangt nu een gevangenisstraf van 20 jaar of meer boven het hoofd.

Wat heeft Barris gedaan?

E-sport speler Barris heeft dus bekend schuldig te zijn aan swatting, een incident dat de dood van Andrew Finch tot gevolg heeft gehad. Dit alles vond plaats op 28 december 2017. Blijkbaar ligt hier een ruzie tussen twee gamers aan ten grondslag, over een online weddenschap met een waarde van 2 dollar. Via hen kreeg Barris het valse adres, waarna hij de hulpverleningsdiensten belde. De politie overviel het huis vervolgens, maar omdat dit een vals alarm betrof raakte Finch tijdens deze overval dodelijk gewond. Barriss is nu beschuldigd van onvrijwillige doodslag. De twee gamers Casey Viner (degene die het telefoontje heeft aangevraagd) en Shane Gaskill (die het verkeerde adres doorgaf) zijn allebei nog in afwachting van hun rechtszaak.

Barris is geen lieverdje

Dit was niet de eerste keer dat Barris in contact is gekomen met de politie. Hij is vervolgd geweest voor verscheidene misdrijven in een aantal Amerikaanse staten. Hij heeft valse bommeldingen doorgegeven bij het FBI-hoofdkantoor, bij de Federal Communications Commission en bij een groot aantal scholen, winkelcentra en televisiestations. Vermoed wordt dat Barris ook verantwoordelijk is voor een aantal telefoontjes die in Canada zijn verricht.

Swatting vindt steeds meer plaats

Helaas is Swatting een misdrijf dat steeds meer wordt aangetroffen. Omdat de telefoontjes noodsituaties melden waarbij politie en andere hulpverleningsdiensten geen enkel risico kunnen nemen, resulteert dit in levensgevaarlijke situaties. In de gaming gemeenschap komt swatting onder streamers het meeste voor, omdat deze met veel mensen praten in hun chats. Als gevolg werden een aantal interventies van de politie opgenomen en gestreamd, waardoor swatting meer bekendheid kreeg en populairder werd. Vandaag de dag komt swatting nog steeds erg weinig voor, maar zaken zoals die van Barris zullen mogelijk voor een toename zorgen. Dat Barris een persoon is om serieus te nemen bleek wel uit zijn laatste bericht, verstuurd van de gevangenis. Hij wist toegang te krijgen tot het internet en dreigde om weer te swatten.

Login
Loading...
Sign Up

New membership are not allowed.

Loading...